ΔιαταραχέςΘεραπείαGuestbooke-mailΣκοπόςΔημοσιεύσειςΒιογραφικόForum


Yποβάλετε μια Νέα Ερώτηση

Σύνολο ερωτημάτων: 410 Σελίδα: 26η Επιλέξτε κατηγορία:   


Φάρμακα


ΔΕΣΠΟΙΝΑ    31/01/2011 11:18
ΓΙΑΤΡΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ STILNOX. Στην αρχη τα λαμβανα επειδή δεν μπορούσα να κοιμηθώ αλλά ακολούθως για ψυχολογικούς λόγους. Πιστεύω δηλαδή μόνο αν το πιω το χαπι θα κοιμηθώ. επειδή θέλω να μεινω έγκυος κατάφερα και μειωσα το χαπι σε 2 mg μέχρι σημερα και κοιμάμαι μια χαρά. Η ερώτηση μου όμως είναι αν τα 2 mg μπορούν να επηρεάσουν το έμβρυο. Εγώ από την πλευρ΄μου έχω κάνει απίστευτες προσπάθειες να κόψω τα 2 mg αλλά όταν πηγαίνω για ύπνο με πιάνει ο πανικός ότι χωρίς αυτή τη λίγη έστω δοσολογία δεν προκειται να κοιμηθώ. Ο γιατρός μου ο οποίος είναι παθολογος λέει τόση μικρή δοσολογία δεν επηρεάζει το έμβρυο. Να τον εμπιστευτώ;

Α. Κοτανίδης – Αγαπητή Δέσποινα, δεν γνωρίζω για τις περιπτώσεις, στις οποίες είχε παρατηρηθεί ότι τα αγχολυτικά και υπναγωγά φάρμακα προκαλούν δυσπλασίες του εμβρύου. Όμως, στην περίπτωση των γυναικών, που δεν μπορούν να αποκοπούν από την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή και σκέφτονται να κάνουν παιδιά, θα πρότεινα να αναρωτηθούν κατά πόσο είναι έτοιμες για την μετέπειτα διαδικασία ανατροφής τους; Διότι το θέμα των παιδιών δεν εξαντλείται μόνο με την γέννηση των σωματικά υγειές παιδιών, αλλά συνεχίζεται και μετά με τον στόχο ανατροφής και εκπαίδευσης των ισορροπημένων ατόμων που θα κληθούν να ανταπεξέρθουν στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Ο βαθμός της ισορροπίας των παιδιών, που παίζει καθοριστικό ρόλο για την εύστοχη ανατροφή, αλλά και για την ομαλή σταδιοδρομία, άμεσα συσχετίζεται με τον βαθμό ισορροπίας των γονιών τους, και ειδικά της μητέρας, με την οποία το παιδί περνά περισσότερο χρόνο. Τα παιδιά διαμορφώνουν τις αντιδράσεις τους αντιγράφοντας τα σχήματα συμπεριφοράς των γονιών. Επομένως, οι γονείς που δεν έχουν ισορροπήσει ψυχολογικά, άθελα και αναπόφευκτα θα μεταφέρουν τους προβληματισμούς και τις συγκρούσεις στα παιδιά τους.



takis_tz    26/12/2010 13:27
Η σύζυγός μου, εδω και ενα χρόνο παίρνει cymbalta και centrac για να καταπολεμήσει το άγχος που έχει και θα συνεχίσει να τα λαμβάνει για 10 περίπου μήνες (μειώνοντάς τα σταδιακά), αφού όπως είπε ο θεράπων ιατρός της παέι πάρα πολύ καλα. Το ερώτημα είναι το εξής: Θέλουμε πολύ να κάνουμε δεύτερο παιδάκι, ο γιατρός της μας είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορούμε να κάνουμε προσπάθειες από τώρα. Ισχύει αυτο? Δηλ κατά την εγκυμοσύνη δεν θα δημιουργηθει πρόβλημα στην ίδια ή στο ένβρυο?

Α. Κοτανίδης – Αγαπητέ Τάκη, ως γνωστό η σωματική υγεία άμεσα εξαρτάται από την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου και η ψυχική κατάσταση εξαρτάται όπως από τις συνθήκες, έτσι και από τις αντιλήψεις που διαμορφώνονται κατά την ανατροφή του. Η γέννηση του σωματικά υγιές παιδιού είναι μόνο ένα μικρό μέρος στο δρόμο εξασφάλισης της υγείας του, όπως σωματικής, έτσι και ψυχικής. Εγώ, στη θέση των γονιών που ανησυχούν για το κατά πόσο το έμβρυο θα επηρεαστεί κατά την σύλληψη και την εγκυμοσύνη, που εδώ κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει τις πιθανότητες με σιγουριά, ακόμα και να μη λαμβάνει η μητέρα καμία αγωγή, θα προβληματιζόμουν – κατά πόσο μπορεί κάποιος να μεγαλώσει ένα ισορροπημένο άνθρωπο όταν ο ίδιος δεν έχει ισορροπήσει και εκφράζει αυτό είτε με άγχος, είτε με κάποιο άλλο τρόπο; Διότι τα παιδιά δεν είναι για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και άλυτες συγκρούσεις των γονιών τους, αλλά – να μπορέσουν να βαδίσουν στη ζωή τους, εύστοχα επιλύνοντας τα προβλήματα που αναπόφευκτα προκύπτουν στον κάθε άνθρωπο. Ενώ η ικανότητες επίλυσης τους άμεσα συσχετίζεται με την ψυχική ισορροπία.



Στέφανος    28/02/2008 05:42
Κύριε Κοττανίδη, τους τρεις τελευταίους μήνες παίρνω 2 xanax των 0,25mg καθημερινά και από τον πρώτο μήνα με βοήθησαν σημαντικά (ιδιαίτερα στο πρόβλημα χρόνιας αϋπνίας που αντιμετώπιζα και αυτό το διάστημα το έχω ξεπεράσει. Ήθελα να ρωτήσω για πόσο διάστημα θα πρέπει να συνεχίσω την αγωγή για να ξεπεράσω την αϋπνία και τα όποια ψυχολογικά προβλήματα(όπως βλέπω από τα άλλα μηνύματα παίρνω συγκριτικά μικρή δόση).

Α. Κοτανίδης – Αγαπητέ Στέφανε ! Κατά την άποψη μου , τα ψυχολογικά προβλήματα , μια από τις εκδηλώσεις των οποίων είναι αϋπνία , δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οριστικά φαρμακευτικά .



Γιάννης    26/02/2008 10:55
Εδώ και ενάμισυ χρόνο περίπου πάσχω από συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (έμμονες ιδέες, μη φυσιολογική εμμονή σε θέματα όπως η τάξη και η καθαριότητα). Προσπάθησα να τα αντιμετωπίσω φαρμακευτικά με τη λήψη cipralex και dumyrox, αλλά μου προκάλεσαν πολύ έντονες παρενέργειες (αϋπνία, νευρικότητα) με αποτέλεσμα να μην μπορώ να συνεχίσω τη θεραπεία για περισσότερο από μία εβδομάδα. Εδώ και ένα μήνα λαμβάνω remeron (15 mg κάθε βράδυ), το οποίο δεν μου έχει προκαλέσει ιδιαίτερα ενοχλητικές παρενέργειες, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχω δει ουσιαστική βελτίωση, καθώς υπάρχουν ημέρες που οι έμμονες ιδέες επανέρχονται και παραμένουν ιδιαίτερα βασανιστικές. Ενδείκνυται η συγκεκριμένη θεραπεία και πόση υπομονή θα πρέπει να κάνω ακόμη;

Α. Κοτανίδης – Αγαπητέ Γιάννη ! Αν και . κατά την αντίληψη μου , η αποτελεσματικότερη προσέγγιση των ψυχολογικών προβλημάτων επιτυγχάνεται μέσω της αντιμετώπισης των αρχικών αιτιών με την ψυχοθεραπεία , εντούτοις θα παρατηρούσα ότι η δόση των 15 mg είναι χαμηλότερη της μέσης θεραπευτικής κατά ήμισυ .



Γιωργος    23/02/2008 04:17
Χαιρεται!Το καλοκαιρι του 2004 ειχα το πρωτο επεισοδιο μανιας.Ημουν 16 ετων.Απο τοτε περιπου μια φορα το μηνα ειχα το ιδιο επεισοδιο.Καταλαβαμε οτι ειναι διπολικη διαταραχη το Μαιο ΤΟΥ 2005.Μου χορηγηθηκε φαρμακευτικη αγωγη με καρβαμαζεπινη και σταδιακα ο γιατρος μου μου μειωσε τη δοση.Το δεκεμβριο διεκοψα.Κατα τη διαρκεια της φαρμακευτικης αγωγης δεν εμφανιστηκαν περιστατικα μανιοκαταθλιψης.Αλλωστε γιαυτο διεκοπει σταδιακα η αγωγη.Αυτους τους 2 μηνες μου εχουν εμφανιστει συμπτωματα αλλα σε ηπια μορφη.Ο γιατρος μου εχει πει οτι αν δεν νιωθω να συνεχισω την αγωγη μου.Ειμαι διστακτικος γιατι θελω να παω στρατο.θα μπορω παιρνοντας tegretol;Μπορω να εχω φυσιολογικη ζωη;η χορηγηση του φαρμακου θα ειναι μονιμη;ευχαριστω

Α. Κοτανίδης – Αγαπητέ Γιώργο ! Κατά την άποψη μου , εάν δεν αντιμετωπιστούν οι ψυχολογικές αιτίες , οποίες οδήγησαν στην εξωτερίκευση της διαταραχής , η μόνιμη χρήση της φαρμακευτικής αγωγής θα είναι αναγκαία , διότι τα φάρμακα παρεμβαίνουν στο επίπεδο συμπτωμάτων , χωρίς να δίνουν την οριστική λύση



μαρια κεφαλιδου    14/02/2008 16:31
Κυριε Κοτανιδη καλησπερα. Ειναι η δευτερη φορα που σας γραφω. Εχω μια απορια σχετικα με την χρηση του inderal.Καθε βραδυ πριν κοιμηθω παιρνω ενα inderal του 0,20 η του 0,10 εδω και περιπου δυο μηνες.Αυτη η δοσολογια μπορει να δημιουργησει αλλα προβληματα υγειας? Προκαλει εξαρτηση ?Ειναι επικινδυνο να το παιρνω καθε βραδυ και για ποσο τι πρεπει να προσεχω με τυχον αλλα φαρμακα?πχ. απο τα πιο απλα για το συναχι η η ληψη βιταμινων μπορω να παιρνω?Τελος να αναφερω οτι εχω ξεκινησει ψυχοθεραπεια.Το inderal το παιρνω γιατι ειχα κριση πανικου με κυριο συμπτωμα την εντονη ταχυπαλμια και επειδη φοβαμαι μην το ξαναπαθω το παιρνω καθε βραδυ.

Α. Κοτανίδης – Αγαπητή Μαρία ! Η άποψη μου είναι , ότι κανένα φάρμακο δεν δημιουργεί εξάρτηση όταν δεν συνοδεύεται από κατάχρηση σε μεγάλες και αυξανόμενες δοσολογίες , όσο αφορά τις παρενέργειες , πιστεύω πως θα ήταν προτιμότερο να το συζητήσεις με τον ιατρό που σε χορήγησε το φάρμακο .



Γεωργιος    10/02/2008 01:24
Ο γιατρος διεγνωσε σχιζοσυναισθηματικη διαταραχη πριν 4 χρονια απο τοτε παιρνω σταθερα χωρις διακοπη solian 400mg ημερισιως.Ως προς την ψυχικη νοσο παω καλα χωρις υποτροπες ομως το προβλημα ειναι με τις παρενεργειες οπως καταστολη, αυξηση βαρους, υπνηλία, υπερπλολακτιναιμια κ.α. γι αυτο και δεν τα βλεπω με καλο ματι τα χαπια.Αρχικά ο γιατρος μου ειχε πει οτι πρεπει να τα παρω για διαστημα πεντε ετων αλλα τελευταια αποφευγει να ξεκαθαρισει αν οταν συμπληρωθει η πενταετία θα μειωσουμε σταδιακα.Την πενταετια το πολυ πεντεμισι χρονια διατιθεμαι να την περασω παιρνοντας solian αλλα από εκει και περα δεν θελω να παρω αλλο αντιψυχωσικα γιατι φοβαμαι παρενεργειες απο το οτι ειμαι υπερβαρος οπως πχ ο διαβητης.Να σημειωσω οτι ενω ποτε δεν ημουν ποτε πανω απο 66 κιλα στα 22 χρονια της ζωης μου μεσα σε λιγους μηνες με αντιψυχωσικα εφτασα σχεδον 99 και τωρα ειμαι 93κιλα με χολιστερινη 229 και αυξημενα καπως τριγλικεριδια.Επισης αυτο που νιωθω απο το πρωτο χαπακι solian είναι οτι δεν μπορω να περπατησω αρκετα γρηγορα οπως παλια και νυσταζω σεχδον ολη μερα.Θελω να ρωτησω αν εχετε υποψιν η θεραπεια για σχιζοσυναισθηματικη διαταραχη σας φαινεται λογικο να διαρκεσει 5 χρονια , συνηθως περισσοτερο η λιγοτερο΄? ευχαριστω Γιωργος 27ετων

Α. Κοτανίδης – Αγαπητέ Γιώργο ! Κατά την αντίληψη μου , κανένα φάρμακο (εκτός από τα αντιβιοτικά) , στην σύγχρονη ιατρική δεν θεραπεύει οριστικά , διότι δεν αντιμετωπίζει την αιτιολογία , στην καλύτερη περίπτωση εξουδετερώνει μόνο τα συμπτώματα , παρεμβαίνοντας στον παθολογικό μηχανισμό στο ενδιάμεσο επίπεδο . Έτσι το άτομο , που για κάποιους λόγους «προτιμά» την «εύκολη» λύση του μαγικού χαπιού , θα είναι αναγκασμένο να λαμβάνει το φάρμακο εφ’ όρου ζωής , διότι με την διακοπή του τα συμπτώματα θα επανέρχονται , εκτός από τις περιπτώσεις «τυχαίας» αλλαγής των συνθηκών του περιβάλλοντος ή τρόπου ζωής



ΚΑΙΤΗ Ρ.    08/02/2008 10:56
ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΕ ΚΟΤΑΝΙΔΗ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΑΣ ΚΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ.ΠΑΙΡΝΩ EFFEXOR EΔΩ Κ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΙΜΑΙ 52 ΕΤΩΝ Κ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΙΛΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ EFFEXOR H Η ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΩ ΤΑ EFFEXOR H NA T AΛΛΑΞΩ ΜΕ ΚΑΤΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ.

Α. Κοτανίδης – Αγαπητή ΚΑΙΤΗ ! Η αύξηση του βάρους σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως έχει σύνθετη αιτιολογία , η οποία αντικατοπτρίζει το σύνολο της ποιότητας της ζωής , όσο αφορά την διακοπή της αγωγής , πιστεύω , πως αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον αλλάξει αυτό το σύνολο , και το άτομο θα αρχίζει να απολαμβάνει την καθημερινότητα του , χωρίς άγχος και σημαντικά προβλήματα



giwrgos    05/02/2008 08:52
agaphte kyrie, h kopela mou pernei seropram edw kai 2 evdomades. h psychiatros ths ths edwse thn prwth evdomada 10mg kai apo thn arxh ths deyterhs pernei 20mg. apo thn prwth mera lipsis twn 10mg parathrhsame anorgasmia kai meiwmenh libido. h psychiatros leei oti tha perasoun oi parenergeies meta to kyklo twn prwtwn 2 evdomadwn opote kai o organismos tha synithisei to farmako. isxyei? ta nevra mas pae na spasoun giati exei diataraxthei sovara o psychismos kai twn dyo mas. tha ektimousa apisteyta mia apanthsh sas. (ta farmaka dothikan mono kai mono gia na stamathsoun kapoioi ponoi pou yparxoyn logw athritikwn stis kleidwseis twn panw akrwn poy krithikan psychogenetikoi...) eyxaristw ek twn proterwn... giwrgos

Α. Κοτανίδης – Αγαπητέ giwrgo ! Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την διάρκεια τον βαθμό των παρενεργειών , προσωπικά όμως προτιμώ χρήση αγχολυτικής αγωγής , λόγο έλλειψης των παρενεργειών .



Νίκος    04/02/2008 07:57
Γιατρέ ήθελα νασας ρωτήσω κάτι: Πριν από μια βδομάδα, ο γιατρός μου μου σύστησε το faverin για θεραπεία της κατάθλιψης. Πριν αρχίσω να το παίρνω ήθελα να πάρω μια δεύτερη γνώμη για την αποτελεσματικότητά του, πόσο καιρό παίρνει για να έχει αποτελέσματα και τυχόν παρενέργειες. Ευχαριστώ.

Α. Κοτανίδης – Αγαπητέ Νίκο ! Κατά την άποψη μου , τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν περίπου την ίδια δράση . Προσωπικά , όταν κάποιος πελάτης μου , προτιμά να ακολουθήσει τον «εύκολο» δρόμο φαρμακευτικής αγωγής , περισσότερο βασίζομαι στις πιθανότητες εμφάνισης των παρενεργειών , παρά στην «αποτελεσματικότητα»



Σελίδες:   << στη αρχή | << | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | >>