ΔιαταραχέςGuestbookΦάρμακαe-mailΣκοπόςΔημοσιεύσειςΒιογραφικόForum

 

ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η βασικές διαφορές της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας από την ψυχανάλυση είναι οι εξής : 1) Ενώ η ψυχανάλυση έχει ως βασικό σκοπό την αποκάλυψη και θεραπευτική επεξεργασία συγκρούσεων της πρώτης παιδικής ηλικίας καθώς αυτές παρουσιάζονται στη μεταβιβαστική νεύρωση , η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία εστιάζεται κυρίως σε τρέχουσες συγκρούσεις . 2) Ενώ η ψυχανάλυση χρησιμοποιεί τον ελεύθερο συνειρμό και την ανάλυση της μεταβιβαστικής νεύρωσης , η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία χρησιμοποιεί τεχνικές συνένδευξης και συζήτησης , που κάνουν λιγότερο συχνά χρήση του ελεύθερου συνειρμού . 3) Ενώ η ερμηνεία της μεταβίβασης είναι η κύρια επικέντρωση της ψυχανάλυσης , η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία περιορίζεται στην ερμηνεία γενικά πιο επιπόλαιων μεταβιβαστικών αντιδράσεων προς τον ψυχοθεραπευτή . Η ερμηνεία είναι τόσο πιο συχνή (συμπεριλαμβανόμενης της ερμηνείας και των ονείρων) , όσο πιο αποκαλυπτική είναι η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία .

Η συχνότητα των συνεντεύξεων στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι μία ως τρεις φορές τη βδομάδα και η διάρκεια της θεραπείας από λίγες βδομάδες ως πολλά χρόνια , συνήθως όμως μήνες ως δύο χρόνια .

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία μπορεί να διακριθεί στην αποκαλυπτική ψυχοθεραπεία , στη ψυχοθεραπεία σχέσης και στη υποστηρικτική ψυχοθεραπεία , αν και η ψυχοθεραπεία συγκεκριμένου ασθενή περιέχει στοιχεία από όλες αυτές .

Αποκαλυπτική ψυχοθεραπεία

Προϋποθέτει ασθενείς με αρκετά ισχυρό εγώ καθώς χαρακτηρίζεται από την αποκάλυψη ασυνείδητων συγκρούσεων με τη χρησιμοποίηση σε μεγάλο βαθμό της ερμηνείας . Ερμηνεύονται κυρίως τα διαπροσωπικά γεγονότα , αρκετά όμως και τα μεταβιβαστικά προς τον ψυχοθεραπευτή .Πρακτικά η αποκαλυπτική ψυχοθεραπεία έχει σχεδόν υποκαταστήσει την ψυχανάλυση .Οι ενδείξεις της είναι ελαστικότερες από τις ενδείξεις της ψυχανάλυσης και περιλαμβάνουν και ψυχωτικούς ασθενείς και σοβαρές διαταραχές της προσωπικότητας .

Ψυχοθεραπεία σχέσης

Προϋποθέτει λιγότερο ισχυρό εγώ από την αποκαλυπτική ψυχοθεραπεία .Συζητούνται και διευκρινίζονται (και λιγότερο ερμηνεύονται) κυρίως τα διαπροσωπικά γεγονότα και πολύ λιγότερο οι μεταβιβαστικές αντιδράσεις . Βασίζεται στη δημιουργία κλίματος αποδοχής και στην επικοινωνία στον ασθενή της αξίας του ως ανθρώπου , στις διορθωτικές συναισθηματικές εμπειρίες του ασθενή μ'ένα θεραπευτή που δεν απαντά με τρόπο που συνήθισε να περιμένει ο ασθενής  (π.χ. δεν τον απορρίπτει , ενώ ο ασθενής περιμένει ή και δημιουργεί τις προϋπεθέσεις να απορριφθεί), στην ταυτοποίηση του ασθενή με τον θεραπευτή και βασικά στη δημιουργία μιας θεραπεττικής σχέσης , όπου ο θεραπευτής σαν καλοήθης αλλά και ικανός για τοποθέτηση ορίων γονιός βοηθά τον ασθενή να μεγαλώσει .

Υποσηρικτική ψυχοθεραπεία

Προσφέρει υποστήριξη στον ασθενή που βρίσκεται σε μια κατάσταση φυσικής αρρώστιας , εσωτερικής αναταραχής ή εσωτερικής αποδιοργάνωσης . Έχει ως σκοπό την ανακούφιση του άγχους (ενώ στο υπόλοιπο φάσμα της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας η πρόκληση άγχους με την αποκάλυψη απωθημένων βιωμάτων είναι αναπόφευκτη και δεν αποφεύγεται) και την αποκατάσταση ή ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών και των συνθετικών λειτουργειών του εγώ , που έχουν διαταραχθεί . Μπορεί να χρησιμοποιήσει συμβουλές , νοσηλεία  , φαρμακευτική αγωγή και να δεχθεί την εξάρτηση του ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα , όπως σην περίπτωση των ψυχωτικών ασθενών .

Σημειώνουμε ότι είναι μύθος ότι στη ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία ο ασθενής γίνεται τελικά εξαρτημένος από τον θεραπευτή . Η παλινδρόμηση στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία δημιουργεί βέβαια μεταβιβαστική κατάσταση εξάρτησης του ασθενή-"παιδιού" από τον θεραπευτή-"γονιό" , πρόκειται όμως για παροδική φάση , έως ότου ο ασθενής αντιληφθεί τη μεταβιβαστική παραμόρφωση της πραγματικότητας , οπότε και τελικά γίνεται ουσιαστικά πιο αυτόνομος από πριν . Μόνο στην υποστηρικτική ψυχοθεραπεία ο θεραπευτής  - και πάλι όμως πολύ προσεκτικά - μπορεί να επιτρέψει ανάπτυξη κάποιου βαθμού εξάρτησης .